Sveriges billigaste pantbank

Historia

Pantbanken Sverige on yksi Ruotsin vanhimmista panttilainaamoista, joka perustettiin vuonna 1866 nimellä AB för Varubelåning. Liiketoiminnan perusti Johan Alfred Jansson, köyhä maanviljelijän poika, joka muutti Östergötlandista Tukholmaan ja aloitti elantonsa hankkimisen suutarina. Jokunen aika myöhemmin, vuonna 1866, hän aloitti panttilainaamotoimintansa suutarin tiloissaan. Kauppa kävi niin hyvin, että hän luopui suutarin ammatistaan, hankki uudet tilat ja aloitti panttilainaamonsa vetämisen täysipäiväisesti. J.A. Jansson jatkoi liiketoimintaansa kuolemaansa asti, vuoteen 1941. Hän oli kuollessaan 96-vuotias.

August Strindberg yksi lukuisista asiakkaista

Panttilainaamon läpi on vuosien saatossa kulkenut lukuisia mielenkiintoisia henkilöitä ja esineitä. Yksi Ruotsin suurimmista kirjailijoista, August Strindberg, koki tarpeen ryhtyä asiakkaaksi erotessaan puolisostaan Harriet Bossesta. Koko huonekalusto muistoineen toimitettiin alkuperäiseen Storgatan 8:ssa sijaitsevaan lainaamoon, ja August hyvästeli lopullisesti kaiken menneen. Huonekalujen lunastus ei koskaan tullut kyseeseen. Siitä ei ole tietoa, josko August Strindberg olisi myöhemmin palannut muilla asioilla liikkeeseen. Liike on edelleen yli 140 vuotta myöhemmin täydessä toiminnassa osoitteessa Storgatan 8, ja kuten aina ennenkin – avoinna kaikille.

Uusia konttoreita

Viime vuosina liiketoiminta on lähtenyt uuteen nousuun. Uusia konttoreita on avattu Tukholmaan, Malmöhön, Göteborgiin ja Helsinkiin, Vantaalle sekä sivukonttorit Västeråsiin, Uppsalaan ja Örebrohun.


FinnishFinnish SwedishSwedish
EnglishEnglish