Historia

Aina ajankohtainen, vuodesta 1866 lähtien

Tarinamme alkoi Tukholmasta yli 150 vuotta sitten. Siitä lähtien olemme nähneet kaikenlaisia esineitä maan ja taivaan väliltä.

Pantbanken Sverige on yksi Pohjoismaiden vanhimmista panttilainaamoista ja se on perustettu nimellä AB för Varubelåning. Toiminnan käynnisti Johan Alfred Jansson, maanviljelijän poika Itä-Götanmaalta. Hän muutti maalta Tukholmaan suutarin oppipojaksi. Tutustuttuaan kaupunkiin ja ammattiin, hän avasi oman suutarinverstaan. Verstaan päädyssä verhon takana hänellä oli myös lainatoimintaa. Sivutoiminta sujui niin hyvin, että hän päätti varsin pian luopua suutarin ammatista. Hän etsi suuremmat toimitilat ja keskittyi kokopäiväisesti lainatoimintaan. J.A. Jansson muutti 14.11.1866 uusiin tiloihinsa Tukholman Östermalmilla. Ei kestänyt kauaakaan, kun menestyksekäs toiminta kasvoi niin, että nämäkin tilat jäivät liian pieniksi. Tällöin hän osti toimitilan osoitteesta Storgatan 8, jossa panttilainaamomme toimii edelleen.

Toiminta entisinä aikoina
Kun Pantbanken Sverige aloitti toimintansa 1800-luvulla, tavallisia lainan vakuudeksi annettuja esineitä olivat vaatteet, lakanat ja kodin tarpeelliset välineet. Joskus lainan vakuudeksi annettiin myös kultasormus tai hopealusikka. Storgatan 8:n tilojen hankinnan yhteydessä lainojen vakuudeksi alkoi tulla myös suurempia esineitä, kuten polkupyöriä, mattoja, huonekaluja ja ompelukoneita. Toimitiloja mukautettiin silloin panttivakuuksien mukaan, eikä päinvastoin. Lähes koko 1900-luvun yritys tarvitsi suuria varastotiloja suurikokoisia vakuuksia varten. Nykyisin vakuusesineet ovat pienikokoisempia, useimmiten kultaa, hopeaa tai rannekelloja.

Pantbanken Sverige on kasvanut voimakkaasti viime vuosikymmeninä ja mukana on useita uusia panttilainaamoja. Storgatan 8:n konttorista, jossa J.A. Jansson aikoinaan aloitti, yritys on nyt laajentunut kattamaan kuusitoista konttoria Ruotsissa ja Suomessa, sekä digitaalisen panttilainaamon.

August Strindberg – tunnettu asiakas
Panttilainaamon historiaan sisältyy monia mielenkiintoisia tarinoita kiinnostavista henkilöistä ja esineistä. Yksi Ruotsin merkittävimmistä kirjailijoista, August Strindberg, oli panttilainaamon asiakkaana erottuaan puolisostaan Harriet Bossesta. Hän toi kaikki muistojen täyteiset huonekalunsa Storgatanin panttilainaamoon. Strindberg hyvästeli samalla lopullisesti kaiken entisen, eikä lunastanut huonekalujaan takaisin.

Suomen ensimmäinen konttori
Pantbanken Sverigen ja Suomen Panttilainan kannalta erittäin merkittävä päivämäärä on 18.12.2008. Silloin nimittäin avattiin ensimmäinen konttorimme Helsingissä, osoitteessa Hämeentie 8.

Näiden 153 vuoden aikana on tapahtunut paljon, mutta liikeidea on pysynyt samana ja lyhytaikaisista lainoista sovitaan asiakkaiden kanssa samalla tavoin kuin kauan sitten. Kaikki ovat tervetulleita ottamaan turvallista lainaa esineitä vastaan, eikä kukaan voi joutua velkaloukkuun. Toimintamme on perustunut kaikkina näinä vuosina ajatukseen siitä, että ”luomme edellytyksiä helpommalle ja turvatummalle arjelle”. Menestyksekäs toimintakonseptimme on toiminut yli 150 vuotta ja jatkamme edelleen samaan tapaan.

3.5.2021

Takaisin uutisarkistoon